WELKOM BIJ DE SMAAKCHECK

Voor kinderen die willen leren over smaak

Start de Smaakcheck

Smaak kan veranderen. Wellicht door chemotherapie of door de medicijnen die je krijgt. De smaakcheck helpt bij het vaststellen van jouw persoonlijke smaakprofiel. Zo kun je gerechten kiezen die je op dit moment lekker vindt. Wil jij ook weten welk smaakprofiel je hebt en wat je kunt doen om smaakvoller en beter te eten? Doe dan de smaakcheck! Verandert je smaak in de loop van de tijd? Vul de check dan nog een keer in.

PETER KLOSSE

Een man met een smakelijke missie!

Dr. Peter Klosse heeft er zijn levenswerk van gemaakt om smaak beter te begrijpen. Veel wetenschappers zien smaak als iets persoonlijks en ondefinieerbaars, maar Peter bewijst met zijn smaaktheorie het tegenovergestelde. Smaak valt te classificeren en te definiëren.

Al zijn hele leven beweegt Peter zich in de wereld van de gastronomie. Geboren als zoon van de grondleggers van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren werd hem de gastronomische wereld met de paplepel ingegoten. Hij heeft zich vervolgens verder ontwikkeld, waarbij de thema’s smaak en proeven hem intrigeerden. In 2004 promoveerde Peter op de indeling van smaak in smaakstijlen aan de Universiteit van Maastricht. Sindsdien staat Peter ook wel bekend als de ‘Smaakprofessor’.

Met zijn smaaktheorie wil Peter mensen helpen bij het maken van keuzes in het voedingspatroon. Met name bij verandering van smaak, bijvoorbeeld door ziekte, kan deze smaaktheorie mensen helpen om eten weer lekker te vinden. Want lekker, zo zegt Peter, zorgt ervoor dat mensen blijven eten en niet ondervoed raken. Als je weet wat je lekker vindt, kun je bewuste keuzes maken rondom voeding. De vijftien vragen van de Smaakcheck helpen je bij het ontdekken van je voorkeur, of anders gezegd jouw smaakprofiel.

Binnen deze smaakprofielen hebben we verschillende producten geselecteerd waarvan we verwachten dat ze aansluiten bij je persoonlijke smaak. Op deze manier kun je een bewuste keuze maken.

De maaltijd moet een gelukmomentje zijn van de dag, een momentje dat je geniet, voor iedereen. Met de smaaktheorie wil ik graag mijn bijdrage hieraan leveren’, aldus Peter Klosse.